Wordt domotica nieuwe game changer voor dhz?

Kijk eens welke assortimenten centraal staan in bouwmarkten en welke signalen en promoties naar buiten komen. Dat heeft toch vooral van doen met traditionele assortimenten, met verf, bouwmaterialen of gereedschap. Doet de branche zichzelf daarmee te kort? Waar blijft de categorie die de sector nieuwe inspiratie geeft? Wordt dat domotica en het Smart Home-assortiment?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen: deze hint, reprimande, of hoe je dat ook wilt noemen, komt niet van onszelf. Die komt van de Steve Collinge, directeur van de Insight Retail Group, een organisatie die zich bekommert om studie van de Britse DHZ-markt. Op LinkedIn publiceerde hij een uitvoerig en haarscherp betoog over de toekomst van onze branche. Zijn observatie in grote lijnen: de DHZ-markt blijft in dezelfde groef ronddraaien zonder zich om innovatie en nieuwe categorieën te bekommeren. Over de hele wereld hebben leidende DHZ-formules, zoals B&Q, Brico en Castorama (maar

“Intergamma is nu het best gepositioneerd in DHZ-retail”

Intergamma nam de 156 winkels van Van Neerbos over. Tijd om eens met CEO Harm Jan Stoter te praten over Operatie Guinness, het lange proces, onevenwichtige structuren, gebrek aan investeringen, de noodzaak tot meer slagkracht, de tegenwerking van Bourrelier, de nieuwe organisatiestructuur en de bijbehorende zeggenschap.
En natuurlijk over de ontwikkelingen van Gamma, Karwei en e-commerce.

In operatie Guinness nam Intergamma 156 Gamma- en Karwei- winkels van CRH-dochter Van Neerbos Bouwmarkten (VNB) over. VNB was de grootste franchisenemer en aandeelhouder en met de overname werd Intergamma half franchise- en half filiaalbedrijf. Deze structuurwijziging maakt Intergamma volgens CEO Harm Jan Stoter slagvaardiger, maar ging beslist niet zonder slag of stoot. De hele operatie duurde lang en leverde stevige ruzie op met franchisenemer en aandeelhouder Bricorama, thans Bourrelier Group.

Slagvaardigheid

Begin 2016 startte CEO Harm Jan Stoter met commissaris

Minder volume, zelfde prijs

Als je de ontwikkelingen in witte muurverf ziet, zie je vijf dingen: een dalend volume, een stabiele prijs, minder prijsverschil tussen A-merken en huismerken, een groeiend omzet-aandeel voor de A-merken, en jaar na jaar steeds ietsje minder wit. Dat blijkt uit GfK-cijfers over de verfverkopen in bouwmarkten.

De verfplas. Wat doet die? Dat is de vraag die insiders in VBS bezighoudt. Ondanks de aandacht voor kleuren en mode is de witte muurverfplas nog steeds cruciaal.

Daarom vroegen we GfK om een analyse van die liters. Helaas zijn de cijfers alleen van bouwmarkten – DIY Superstores noemt GfK ze – maar ze geven een helder beeld van de ontwikkelingen.

Prijs stabiel

Het leek er in 2015 even op dat het verschil tussen A-merken en private labels zou verdwijnen (grafiek 1). De prijs

“Onze service vind je niet online of in de bouwmarkt”

Zoals op verschillende plekken in deze VBS-special door fabrikanten en formuledirecteuren en -managers wordt verwoord, heeft de VBS-speciaalzaak ‘zeker een toekomst’. Door slim de combinatie te zoeken tussen winkel en internet, social media actief te gebruiken en ervoor te zorgen dat je iets unieks in je winkel hebt. Leuk natuurlijk, die ‘steunbetuigingen’, maar hoe zien de ondernemers dit zelf? Is er anno 2018 nog een fatsoenlijke boterham te verdienen met ‘verf en behang’?

Bedreigingen zijn er alom: online verfwinkels die vaak stunten met lage prijzen en zo de consument proberen weg te houden van de specialist in de dorpen en steden. Grote woonwinkels die steeds vaker de complete aankleding van woningen gaan aanbieden, dus inclusief vloeren, gordijnen en soms ook behang en verf, en daarmee deels de markt van de VBS-specialist betreden. En aan de andere kant de bouwmarkt die verf en behang, maar ook steeds vaker vloeren, gaat verkopen.

“Je merkt heel duidelijk dat de vraag vanuit de klanten

Strenge eisen om een brancheringsbeperking te rechtvaardigen

In Nederland weten wij niet anders dan dat niet alle vormen van detailhandel op elke locatie zijn toegestaan. Reden daarvoor is dat niet elke locatie voor elke vorm van detailhandel geschikt is en dat gemeenten veelal het centrumgebied willen beschermen. Concreet gezegd: een bouwmarkt aan de rand van de stad en de kledingwinkel in het centrum.

Maar kunnen zulke beperkingen zomaar worden gesteld? Die vraag heeft de rechtspraktijk de afgelopen jaren sterk beziggehouden. Inmiddels blijkt: als een brancheringsbeperking een toets in rechte wil doorstaan, zal er het nodige huiswerk door een gemeente moeten worden verricht om die te rechtvaardigen. Een brancheringsbeperking staat namelijk op gespannen voet met Europese regelgeving. Dat geldt evengoed als er een beperking aan uw assortiment wordt gesteld.

Zaak ‘Woonplein Appingedam’

De aanleiding voor deze discussie betrof een procedure over

Gevraagd: inhoudelijke partnerships, geen powerplay

De online verkoop van verf is anno 2018 niet meer weg te denken uit de markt. Betekent dit nu dat de VBS-ondernemer de ‘V’ maar beter uit het assortiment kan halen. “Absoluut niet”, zo klinkt het resoluut tijdens een rondgang langs enkele fabrikanten en vertegenwoordigers van VBS-retailformules. “Je moet alleen meer dan ooit tevoren de nadruk leggen op de toegevoegde waarde die je als specialist biedt. Als het gaat om verf zijn veel consumenten erg onzeker. Speel daarop in.”

Aan het woord is Raymond Mas, Head of Marketing Benelux van verffabrikant PPG. “Die onzekerheid komt voort uit het gebrek aan kennis. Heb ik wel het juiste product en de goede kleur? En wat voor aanpak moet ik kiezen? Eerst schuren en gronden of volstaat reinigen? In deze vragen ligt de kracht van de verf- en behang­specialist. Zaak is alleen om deze boodschap bij de consument te krijgen. Puur door zichtbaar en relevant te zijn, trek je meer consumenten naar je winkel en kun je uit de prijsdiscussie blijven.”

“Partijenhandel is echt ondernemerschap”

Een DHZ-winkel waar klanten standaard 25% korting krijgen. Dat klinkt niet als een gebruikelijk concept. Zeker niet als je weet dat de ondernemer bewust nergens bij aangesloten is en heel bescheiden aan marketing doet. Klanten, leveranciers en partijenhandelaren weten hem te vinden en de ondernemer weet hoe de handel werkt en heeft goede contacten. “Als ik vanavond om elf uur een berichtje over een mogelijk interessante partij krijg, dan reageer ik meteen.”

Ondernemer Rolf Kuijpers (43) startte zijn loopbaan in de DHZ op zijn 15e in een Formido-winkel. Daar werkte hij tot hij een advertentie zag van een Fixet-winkel die ter overname stond. “Het was toen lastig om voor jezelf te beginnen. Ik heb die winkel overgenomen en zo’n tien jaar gerund. Maar ik zag daar geen heil meer in, het was niet de juiste formule. Het pand was van Reesink, die destijds ook de eigenaar van de Fixet-formule was, daardoor kon ik voor mijn gevoel geen kant op.” Kuijpers vond dat het verdienmodel

Vakopleiding DHZ vernieuwd

Op 3 september is het nieuwe digitale opleidingsplatform voor de Doe-Het-Zelf branche live gegaan. Het nieuwe platform omvat de basis vakopleiding, nascholingsmodules en een online naslagwerk en is beschikbaar op computer, tablet en mobiel. Met dit nieuwe platform, dat door werkgevers en werknemers gezamenlijk gefinancierd is, geeft de branche daadwerkelijk invulling aan de ambitie ‘een leven lang leren’. 

In de Vakopleiding Doe-het-zelf doet de bouwmarktmedewerker uitgebreide kennis op van de producten die in de bouwmarkt worden verkocht en de toepassing daarvan. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan milieu- en veiligheidsaspecten.

De opleiding wordt al meer dan 15 jaar gebruikt door bouwmarktmedewerkers in het hele land.

Volledig vernieuwd

De vakopleiding is nu weer volledig geactualiseerd en afgestemd op de huidige praktijk van de bouwmarkt en doe-het-zelfwinkel waarin assortimenten
steeds breder en productkennis steeds belangrijker

“Ons maakt het niet uit, wat de consument kiest”

Webshops als Coolblue en Bol.om kennen we als dhz-concurrenten. Ook ToolNation, Powertoolshop en Gereedschappelijk hebben we in het vizier. Maar welke rol speelt een partij als Kieskeurig.nl nu eigenlijk op het gebied van e-commerce? En hoe profiteren fabrikanten en retailers daarin mee?

Kieskeurig is een indrukwekkend platform: de website claimt 170.000 unieke bezoekers per dag, van 35 tot 49 jaar oud. 92% van hen heeft een aankoopintentie, 60% is terugkerend bezoek. Consumenten bezoeken Kieskeurig voor 42% via de desktop, 40% via smartphone en 18% via de tablet. Dat leidt tot 2,2 miljoen leads per maand en inmiddels 1,1 miljoen consumentenreviews.

Van wasmachines tot grasmaaiers

“Rond de eeuwwisseling startten we als vergelijkingssite voor wasmachines en zo zijn we op diverse golven meebewogen”, zegt Kevin van

‘Helft Duitse Amazon-producten goedkoper dan Nederlandse aanbod’

Dat was nogal een kop in De Telegraaf: ‘Helft producten bij Amazon goedkoper dan Nederlandse webwinkel’. Deze conclusie was voor rekening van de website Vergelijk.nl, die twintig populaire elektronicaproducten onder de loep heeft genomen. Nu is een vergelijking van twintig producten niet veel in een overvloed van miljoenen artikelen. Oprichter Ben Kerkhof van de vergelijkingswebsite brengt daar tegenin dat hoe dieper hij graaft, hoe sterker het prijsverschil zich openbaart.

In aanloop op het Telegraaf-bericht beperkte Ben Kerkhof zich tot twintig hardlopers. Uit deze eerste vingeroefening kwam naar voren dat de helft van de producten op de Duitse site van Amazon goedkoper waren dan diezelfde artikelen van Nederlandse webwinkels. Toen hij daaromtrent om aanvullend commentaar werd gevraagd door een Belgische journalist van VTM breidde hij zijn onderzoek uit naar honderd snellopende producten. Wat bleek? Toen steeg het percentage goedkopere Amazon-producten van vijftig tot tachtig procent. “Twintig producten is natuurlijk een geringe afspiegeling van het totale Amazon-aanbod. Hetzelfde kun je ook zeggen

Pagina's

Advertentie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief